Mikrosementti, hartsipinnoite, sisusustuslaasti. Miten termien viidakossa tietää, mikä niistä tulee valita?

Kun puhutaan saumattomista pintamateriaaleista ja sellaisen esimerkiksi kuluttaja haluaa kotiinsa, on vaikeaa tietää eri termien viidakossa, mitä eroa noilla kaikilla on, vai onko kaikki lopulta sama asia. Tuleeko valita mikrosementin, hartsipinnoitteen ja sisustuslaastien seasta aina oikea kohteen mukaan, vai onko sama mennä arpomalla? Ei hätää, avaamme sinulle asiaa hieman ja mahdollisimman selkokielisesti.


Mitä on mikrosementti?

Vaikka mikrosementti on ihan oma tuotteensa omanlaisten ominaisuuksiensa kanssa, on se puhekielessä vakiintunut myös yleiseksi kattotermiksi kaikenlaisille saumattomille pintamateriaaleille. Useimmiten sanotaan, että esimerkiksi kylpyhuoneessa on mikrosementtipinnat mikäli kylpyhuone on saumaton, oli teknisesti tarkasteltuna tuote sitten mikrosementtiä tai jotakin muuta. Tämä on omiaan sekoittamaan oikean pinnoitteen etsijää entisestään jo valmiiksi vähän sekavassa viidakossa. Oikeampi kattotermi näille kaikille olisi ennemmin sisustuslaasti. Kaikki mikrosementit, hartsipinnoitteet ja muut ovat lopulta sisustamiseen tehtyjä laastimaisia ohutpinnoitteita eli sisustuslaasteja, joita käytetään pintamateriaalina esimerkiksi laattojen, parketin tai seinämaalin tilalla. Kaikkien idea on vähän yksinkertaistettuna samanlainen: saada saumaton, helposti siivottava ja kaunis pinta, joka on myös mahdollisimman kulutuksenkestävä.


Sitten siihen, mitä se mikrosementti oikeastaan tarkemmin on.

Eri laastien nimitykset tulevat hyvin pitkälti siitä mitä sideainetta tuotteessa on käytetty.

Mikrosementti on nimensä mukaisesti sementtisideaineinen tuote joka usein sekoitetaan akrylaattidisperisioon. Tälläisiä tuotteita kutsutaan 2-komponenttisiksi mikrosementeiksi. Markkinoilla on myös ns. yksikomponenttisia mikrosementtejä, joissa jauhemainen osa sekoitetaan veteen, näissä tuotteissa on usein sementtipohjaisen sideaineen lisäksi vesiliukoisia akrylaattilisäaineita jotka sekoittaessa liukenevat seokseen. Sävytys mikrosementeissä tapahtuu työmaalla joko annosteltavilla väripastoilla tai vaihtoehtoisesti pigmentit ovat kuiva-aineena joko tuotteessa itsessään valmiina tai erikseen toimitettavina jauheina.


Entäpä hartsipinnoite, mitä se on ja eroaako se mikrosementistä

jotenkin?

Hartsipinnoitteessa sideaineena on nimensä mukaisesti hartsi, hyvin usein käytetty hartsi on epoksihartsi eli epoksin ja kovetteen yhdistelmä. Hartsipinnoitteet on lähtökohtaisesti vähintään kaksikomponenttisia, markkinoilla on myös tuotteita joissa keskenään sekoitettavia osia on kolme. Suomessa myytävät hartsipinnoitteet ovat pääsääntöisesti vesiohenteisia. Tuotteissa on usein pastamainen laasti osa johon sekoitetaan nestemäinen koveteosa. Sävytys hartsipinnoitteissa tehdään joko koneellisesti tai vaihtoehtoisesti työmaalla annosteltavilla väripastoilla.

Markkinoilla on olemassa myös ns. käyttövalmiita tuotteita, joista puhuttaessa käytetään nimitystä käyttövalmis mikrosemetti tai käyttövalmis hartsipinnoite. Hyvin usein tälläisissä tuotteissa sideaineena on akrylaatti. joten vaikka niistä käytettään nimitystä mikrosementti tai hartsipinnoite eivät ne todellisuudessa sellaisia ole ja niiltä ei voi odottaa vastaavia ominaisuuksia kuin kaksikomponenttisilta tuotteilta.


Kaikkia tuotteita yhdistää yksi tärkeä kysymys:

Olipa kyseessä mikrosementti, hartsipinnoite tai mikä tahansa sisustuslaasti, yksi oleellinen kysymys tuotteita vertailtaessa on se, mitä kaikkea hinta sisältää. Markkinoilla on neliöperusteisena myynnissä tuotteita, joissa hinta sisältää pelkän pintalaastin eli vain ns. koristekerroksen, pohjalaastit täytyy vielä ostaa ja arvioida erikseen. Sitten on tuotteita, joissa hinnassa on kaikki tarvittavat kerrokset, eikä itsellä tarvitse hankkia tai pähkäillä pohjalaasiten sopivuutta pintakerroksen alle. Selvitä siis, onko harkitsemassasi tuotepaketissa nyt kaikki, vai muodostuuko edulliselta näyttävän hinnan takaa yllätys ja lisää selvitystyötä sekä lisäkuluja.


Oman haasteensa oikeanlaisen tuotteen valintaan tuo se, että helposti tulee tunne, että kaikki pinnoitteet näyttävät hyvin pitkälle samalta ja on mahdotonta erottaa, mikä olisi juuri oikea omaan kohteeseen. Onkin oleellista hieman selvitellä, mitä ulkonäön taakse kätkeytyy, mihin käyttötarkoitukseen harkittava pinnoite on tehty, mitä se kestää ja ennen kaikkea, mitä on otettava huomioon. Esimerkiksi mahdollisimman hengittävä pinnoite kellariin on ehdoton, mutta useimmiten taas saman tuotteen ominaisuudet uima-altaassa taikka suurperheen kylpyhuoneessa eivät olekaan niitä sinne sopivimpia.


Saumattomat pintamateriaalit valitaan yleensä kahdesta syystä: helppo siivottavuus ja ulkonäkö. Jotta nämä molemmat ominaisuudet ovat pinnassa olemassa vielä vuosienkin kuluttua, on oleellista sekä hoitaa pintaa oikein että valita tuote käyttötarkoitusta ja omaa laatuvaatimusta silmälläpitäen. Myös eri tuotteiden ylläpitohoidosta kannattaa ottaa selvää, jotta ennen valintaa on selvillä mitä voit pinnalta odottaa ja miten sitä jatkossa hoidetaan.


Onko oikean tuotteen valinta sitten vaikeaa? Vaikka se ehkä tässä kohtaa kuulostaa vaikealta, ei se sitä lopulta ole. Tarvitaan kiinnostusta ja perehtyä hieman tarkemmin ja pohtia, mitkä ominaisuudet ovat niitä, jotka siihen omaan kohteeseen parhaiten sopivat. Sama prosessi on joka tapauksessa käytävä myös vaikkapa sen laatoituksenkin taikka laattojen saumalaastin kanssa. Älä siis hätiköi päätöksenteossa, mutta myöskään pelkää, kysy kun et tiedä ja ennen kaikkea: haaveile ja vaadi isosti, kyse on kodistasi. 

Onko saumattomuus automaattisesti kalliimpaa kuin laatta?